Kako se nositi s pritiskom na kraju školske godine?

Mindcare rutina

Kako se bliži kraj školske godine, možda ti se čini da imaš previše obveza, brineš se hoćeš li uspjeti ostvariti dovoljno dobre ocjene i ne znaš kako se nositi s time.

Osjećaj „pritiska“ govori ti što ti je važno i može te potaknuti da se potrudiš oko toga. Međutim, ako pritisak ne djeluje u tvoju korist već postaje toliko velik da te zapravo koči i čini da se osjećaš zabrinuto i nezadovoljno, pročitaj što možeš promijeniti.

Učini vrijeme za odmor i zabavu svojim prioritetom!

Da, dobro si pročitao/la! Mnogi su skloni zanemariti to vrijeme, pogotovo uoči testova znanja. No, učenje i rad bez odmora mogu negativno djelovati na tvoje mentalno i fizičko zdravlje i na kraju dovesti do lošijih rezultata.

Tvoje tijelo i um trebaju dovoljno sna, zdrave hrane, kretanja, ali i zabave! Razmisli o tome što te opušta i čini sretnim/om i uključi to u svoj dnevni raspored. Možeš se družiti s prijateljima, otići u prirodu, čitati knjigu ili gledati film. Kada si odmoran/a puno je lakše usredotočiti se na obaveze i zadatke.

Organiziraj svoje vrijeme i rasporedi obaveze na manje dijelove.

Možeš napraviti svoj kalendar ili koristiti aplikacije za organizaciju vremena. Posebno istakni i vrijeme za san, hobije i zabavu. To će ti pomoći da imaš stvarniji osjećaj za vrijeme koje ti je na raspolaganju i potaknuti te da ranije kreneš s učenjem. (Više o tome pročitaj u članku: Napravi vremena za sebe.)

U planiranju učenja, korisno je podijeliti gradivo na manje dijelove. Nije li lakše započeti učiti ako imaš samo jednu lekciju u planu taj dan?

Prilagodi svoja očekivanja i ciljeve.

Misliš li da je zaista moguće naučiti cijelo gradivo u jednom danu? Očekuješ li od sebe da u svemu budeš uspješan/a? Ako je tvoj odgovor „da“, moguće je da si postavljaš previsoka i nerealna očekivanja koja mogu povećati stres, ali i dovesti do velikog nezadovoljstva ako se ne ostvare. Pokušaj prilagoditi svoje ciljeve tako da se usmjeriš na ono što zapravo možeš postići.

Potraži pomoć i podršku drugih.

Razgovaraj sa svojim prijateljima ili prijateljicama, roditeljima, učiteljima, školskim psihologom ili drugim stručnjakom. Oni ti mogu pomoći u organizaciji vremena, pružiti korisne savjete i strategije za suočavanje s pritiskom.

Tu su uvijek i stručnjaci iz Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.
< Natrag