Sve više djece i mladih ima problem s mentalnim zdravljem – evo kako im odrasli mogu pomoći

Upijaj znanje

U sklopu projekta Mentalna higijena održano je jedinstveno događanje na kojem su djeca i mladi otvoreno razgovarali o mentalnom zdravlju, dok su stručnjaci podijeliti svoje znanje, alate i savjete za pomoć u brizi o sebi.

Zagreb, 18. listopada 2023. – Na događanju Mentalna higijena u školskim klupamameet-up event o mentalnom zdravlju, odvijao se otvoren razgovor s djecom i mladima - saznali smo što muči nove generacije te kako im odrasli mogu pomoći po pitanju mentalnog zdravlja. Događanje je okupilo učenike, influencere i stručnjake, a kroz otvoreni dijalog razgovaralo se o mentalnoj higijeni, kao preduvjetu za zdravlje, jednako važnoj kao i tjelesnoj higijeni, odgovornosti društva u stvaranju okruženja povjerenja te destigmatizaciji problema s mentalnim zdravljem.

Kako je bilo u školi? – Dobro.

Događanje je započelo razgovorom s učenicima Osnovne škole Borovje, Hanom i Petrom te ambasadorima projekta, influencerima AdrianomKrajcarom i Rafaelom Sebom s kojima je psihologinja Hrabrog telefona Mateja Kušić razgovarala o temama poput vršnjačkog zadirkivanja, društvenih mreža te nošenja s pritiskom i visokim očekivanjima, a u ravnopravnom razgovoru, učenici su otkrili zašto im je ponekad teško otvoriti se odraslima.

U razgovoru su se osvrnuli na pitanje koje roditelji gotovo svakodnevno postavljaju svojoj djeci – kako je bilo u školi. Petar i Hana su se složili da je to pitanje bolje zamijeniti drugim, konkretnijim pitanjima kako bi se pokazao interes i aktivno slušanje. Hana: „To pitanje je dosta često ali možda je bolje pitati kako nam se svidjelo u školi ili dodati još neko pitanje. Ja neću moći nekome reći što mi se sve dogodilo i otkriti sve svoje najdublje tajne na samo jedno pitanje.“  S tim se složila i Hana Hrpka te predložila alternative poznatom pitanju „kako je bilo u školi“  te istaknula da veću povezanost potiču otvorena pitanja kao što su - kakav ti je bio dan, što si danas jeo, je li te nešto danas posebno rastužilo ili razveselilo i mogu li ti kako pomoći.

Kako odrasli mogu pomoći?

Stručnjaci i osobe s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom i mladima Hana Hrpka, prof. psihologije, izvršna direktorica i predsjednica Hrabrog telefona te dr. med. Hrvoje Handl, psihijatar i psihoanalitičar te voditelj Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja pri Klinici za psihijatriju Sveti Ivan na Jankomiru, djeci, ali i roditeljima pružili su vrijedne stručne savjete i alate za pomoć po pitanju mentalne higijene. U razgovoru je sudjelovala i Tena Sakar Vukić uspješna glumica, sportašica i influencerica koja je podijelila vlastito iskustvo života s mentalnom bolešću.

Adrian Krajcar je istaknuo da je vrlo važno vjerovati u sebe jer nitko neće vjerovati u tebe dok ne uspiješ s čime se složila i Tena Sakar Vukić te naglasila: „Vrlo je važno imati podršku okoline, obitelji i prijatelja, ali ti sebi moraš biti najveća podrška i potražiti pomoć kad je potrebna.“

Dr. Hrvoje Handl se nadovezao na važnost iskazivanja emocijaOsjećaji nisu niti jedna poznata znanost. Oni nisu ni matematika, ni fizika ni kemija. Osjećaji nisu jedan plus jedan je dva. Osjećaje znaš samo ako pogledaš u sebe. Mentalna higijena ne znači imenovati osjećaje već znači pogledati u sebe i u osjećaje, koji su energija koja nas pokreće.“

Alina Selanac, direktorica Sektora Marketinga i komunikacija u Wiener osiguranju osvrnula se na alate kojima ovaj projekt nastoji pomoći djeci i mladima u održavanju mentalne higijena: „Nakon pripreme i istraživanja ove važne teme, zaključili smo da trebamo rješenje u obliku jednostavnog, digitalnog i pristupačnog alata koji će imati djeci zanimljiv i blizak jezik te da trebamo njihove uzore koji će nam osigurati dijalog. Tako smo od 2022. do danas producirali preko 80 edukativnih video sadržaja i tekstova na platformi, otvorili smo natječaj u suradnji s Hrabrim telefonom na koji se prijavilo preko 90 osnovnih škola iz cijele Hrvatske koje imaju potrebu za dodatnom edukacijom i pomoći po pitanju mentalnog zdravlja, održali smo radionice u odabranim osnovnim školama, s našim zaposlenicima i medijima. A najvažnije od svega, danas smo javno otvorili dijalog o ovoj temi u kojem ravnopravno sudjeluju djeca i mladi, stručnjaci, roditelji, nastavnici i mediji.“

Projekt ide dalje – slijedi nacionalni upitnik o mentalnom zdravlju

Kao što su i današnji razgovori pokazali, za pružanje rješenja i pomoći, najvažnije je pravilno detektirati problem – upravo s tim ciljem u sklopu projekta Mentalna higijena, a u suradnji s partnerom projekta, inovativnom kompanijom Go2Digitalna digitalnim panelima u cijeloj Hrvatskoj od danas su  postavljeni interaktivni upitnici koji će djeci i mladima omogućiti da nauče više o mentalnom zdravlju, ali i da svojim odgovorima ukažu na probleme koje je potrebno riješiti.

Mentalna higijena je projekt Wiener osiguranja VIG pokrenut u suradnji s Hrabrim telefonom, uz partnerstvo kreativne agencije Señor, agencije za digitalno oglašavanje Go2Digital te partnerstvo digitalne agencije iProspect. Glavni fokus projekta je pružanje znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djeci i mladima (a i svakoj drugoj osobi) u potrazi za podrškom, razumijevanjem, kao i korisnim savjetima na mentalnahigijena.hr platformi. Projekt se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
< Natrag