Pitali smo psihologa: Ivana otkriva kada je potrebno potražiti stručnu pomoć

Upijaj znanje

Traže li djeca u Hrvatskoj stručnu pomoć za probleme mentalnog zdravlja na vrijeme?

Stručnjaci koji rade s djecom u školama i savjetovalištima primjećuju da se djeca i mladi sve češće javljaju sa željom i potrebom da razgovaraju o tome kako su, da bolje razumiju svoja emocionalna stanja i pronađu učinkovitije načine da se umire i osjećaju bolje.

Nažalost, broj stručnjaka koji rad se djecom je puno manji od broja djece i njihovih obitelji koja danas trebaju pomoć. To je razlog zbog kojeg obitelji duže čekaju na termin razgovora ili odlaze na razgovore rjeđe nego što im treba. To je problem koji bi odrasli koji vode državu trebali vrlo ozbiljno shvatiti i učiniti stručnu pomoć djeci i njihovim roditeljima dostupnijom.

Koji su glavni razlozi zbog kojih djeca odgađaju ili ne žele potražiti pomoć stručnjaka?

Najčešće upravo naši strahovi (od nepoznatog i novog, ranijih neugodnih iskustava na liječničkim pregledima, reakcija drugih kada im se povjerim…) ili nastojanje da izbjegnemo neugodne emocije kada razmišljamo o problemima ili teškim događajima nam otežaju traženje pomoći.

Ponekad djeca brinu je li u redu govoriti izvan obitelji o nekim obiteljskim problemima i iskustvima, brinu hoće li im roditelji biti u nekoj nevolji zbog onog što ispričaju. Postoji čitav niz predrasuda i pogrešnih vjerovanja o stručnoj pomoći poput „ideš psihologu kada si zločest pod satom i kod kuće“ ili „sa mnom nešto nije u redu ako moram psihologu“ , „drugi će me zezati“. Takvi stavovi i vjerovanja u našoj okolini će svakako otežati odlazak na razgovor sa stručnjakom te učiniti da se osjećamo obilježeno ili nedovoljno dobro kada idemo stručnjaku.

Svi ljudi se mogu naći u situaciji da im je teško i da im je potrebna stručna pomoć kroz koju će naučiti bolje razumjeti svoje osjećaje, misli i ponašanja i pronaći nove načine kako se nositi sa problemima i svojim iskustvima.  Razgovor o našim osjećajima i stvarima koje ih potiču zaista može pomoći da se osjećamo bolje, a i povećamo šanse da dobijemo savjet ili neku rečenicu koja će nam pomoći da riješimo problem ili si olakšamo situaciju.

Kako znati kada treba pričekati i pustiti da se stvari riješe same od sebe, a kada treba odmah reagirati i potražiti pomoć?

Neki događaji poput preseljenja, prelaska u srednju školu, rođenje mlađeg brata ili sestre ili neke svađe s prijateljima, kao i stresni periodi ispita u školi uzrokuju promjene u našim osjećajima i ponašanju koje ponekad mogu biti uznemirujuće. To je normalno kada se navikavamo na nove stvari ili radimo nešto što nam je zahtjevno. Većina tih simptoma i smetnji se povuče i normalizira kroz vrijeme i uz razgovor s obitelji i prijateljima, kada možemo pokazati kako se smo i osjećamo se prihvaćeno, imamo neke svoje načine umirivanja i aktivnosti u kojima se osjećamo ugodno i zadovoljno.

Ipak, ponekad nam je potrebna dodatan pomoć, a znakovi koji ti mogu govoriti da je sada trenutak da potražiš pomoć i razgovor sa stručnjakom su kada:

  • Vidiš da su te promjene koje osjećaš jako izražene i radi njih ne možeš više dobro obavljati svoje uobičajene zadatke u školi i kod kuće i ne mogu uživati u hobijima, slobodnim aktivnostima, druženju s prijateljima i obitelji
  • Kada počinješ misliti jako loše o sebi
  • Kada su tvoji osjećaji (poput straha, zabrinutosti, ljutnje, bespomoćnosti…) toliko snažni da ti je sve teže upravljati njima i umiriti ih, često ulaziš u svađe ili brzo „eksplodiraš“
  • Kada se sve rjeđe družiš s prijateljima i obitelji i prestaješ raditi većinu stvari u kojima si prije uživao/uživala
  • Ako imaš „crne misli“ u kojima razmišljaš o povređivanju sebe ili o tome da umreš ili već planiraš kako bih to učinio/učinila, kada radiš stvari kojima sebe dovodiš u opasnost poput pijenja alkohola, ulazaka u tuče s drugima i slično.

Ivana Ćosić Pregrad, klinička psihiologinja, Psihološki centar za djecu i obitelj Brigojedac

Ako poželiš razgovarati sa stručnjakom, svakako se obrati roditeljima, svom školskom psihologu ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Ako nisi siguran/sigurna što i kako, tu su uvijek stručnjaci iz Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.

< Natrag