Nije sve što vidimo na društvenim mrežama stvarno!

Mindcare rutina

Razmisli na trenutak o vlastitim navikama objavljivanja na Instagramu:

  • Hoćeš li radije objaviti fotografiju koja je nastala na maturalcu u Pragu ili u tvom kvartu?
  • Kad objavljuješ grupne slike, provjeravaš li kako si „ispao/ispala“ prije objave?

Ako su tvoji odgovori „svejedno“ i „ne“, čestitamo, vjerojatno nisi pretjerano opterećen/a društvenim mrežama.

Ako ipak biraš istaknuti najljepše dijelove svog života, nisi sam/a! Istraživanja pokazuju da većina ljudi na Instagramu predstavlja uljepšanu verziju sebe, pogotovo ako imaju široku publiku. Stoga, ne čudi da influenceri, kojima i zarada ovisi o popularnosti, često objavljuju „ispeglanu“ verziju svog života.

Takve objave nisu uvijek bezazlene jer se mladi, a i stariji, često uspoređuju sa svojim omiljenim influencerima. Uspoređivanje s drugima može dovesti do toga da se mladi osjećaju lošije u vezi sebe ako im se čini da je osoba s kojom se uspoređujemo ljepša, uspješnija ili ima zabavniji društveni život. Zato je važno osvijestiti koliko je stvarno ono s čim se uspoređujemo, a influenceri bi također trebali voditi računa o tome kakav utjecaj njihove objave imaju na mlade.

Ako imaš još pitanja i nedoumica o ovoj temi, slobodno nazovi besplatnu i povjerljivu liniju Hrabrog telefona na broju 116 111 radnim danom od 9 do 20 sati ili se javi na chat radnim danom od 15 do 19 sati. Njihovi savjetovatelji rado će razgovarati s tobom!

< Natrag