Mala škola mentalne higijene - besplatna radionica za osnovnoškolce

Upijaj znanje

Izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. pokazuje kako u Hrvatskoj gotovo 12 % djece i mladih od 10 do 19 godina, odnosno njih gotovo 50 000, ima probleme s mentalnim zdravljem. Dodatno, istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako skoro 80 % mladih ne dobiva potrebnu pomoć, te se suočavaju s osuđivanjem i neprepoznavanjem problema s mentalnim zdravljem. Glavni razlozi su njihove vlastite nesigurnosti, nedostatak informacija i podcjenjivanje važnosti brige o mislima i osjećajima.

Nažalost, u prilog ovoj negativnoj statistici govore i podaci Hrabrog telefona. 2022. godine njihove savjetodavne linije zaprimile su ukupno 4.351 upit od strane djece, roditelja ili drugih odraslih osoba zabrinutih za dobrobit djece. Upiti su se najčešće odnosili na mentalno zdravlje djece i mladih, što je kategorija koja od 2019. bilježi kontinuiran i ubrzan rast. No posebnu zabrinutost budi značajno povećanje teških slučajeva - tijekom 2022. godine zaprimljeno je čak 244 upita s temom suicidalnosti, što je u odnosu na 2021. porast od čak 53 % te 184 upita na temu samoozljeđivanja, koje bilježi rast od 43 %.

Što možemo učiniti da pomognemo učenicima?

S ciljem pružanja dodatnog znanja i pomoći u području mentalnog zdravlja djece i mladih, prošle godine su Hrabri telefon i Wiener osiguranje pokrenuli društveno odgovorni projekt Mentalna higijena, u sklopu kojeg je producirano preko 30 edukativnih videa i članaka koji su putem društvenih mreža pregledani su preko 400.000 puta, što pokazuje da djeca zaista imaju interes za ovu važnu temu.

Kako bismo im pružili dodatno praktično znanje i pomoć u području mentalnog zdravlja, pozivamo i Vašu školu da se prijavi za sudjelovanje u radionici Hrabrog telefona Mala škola mentalne higijene.

Koji je cilj radionice?

Radionica je namijenjena učenicima viših razreda osnovnih škola na području cijele Hrvatske. Osmišljena je kao kombinacija teorijskog predavanja i praktičnog zadatka u trajanju od jednog školskog sata. Voditelji radionice (stručnjaci Hrabrog telefona) upoznat će djecu s pojmom mentalne higijene i načinima njenog svakodnevnog održavanja.

Kroz neobavezni zadatak, učenici će dobiti priliku kreativno se izraziti, a svoje će radove moći prijaviti i na nagradni natječaj. Tako će, uz nova znanja i vještine, moći osvojiti i vrijedne i zanimljive nagrade.

Radionica će biti održana u prostoru škole, a planiran period održavanja je od 20. rujna do 6. listopada 2023.

Kako se prijaviti?

Prijave za sudjelovanje dostavljaju se putem Google forme najkasnije do 23. lipnja 2023. U prijavi je potrebno navesti osnovne podatke škole te odgovoriti na nekoliko kratkih pitanja.

Temeljem poslanih prijavnica, za sudjelovanje u projektu bit će odabrane četiri (4) osnovne škole, a u svakoj odabranoj školi bit će provedena radionica s jednim razredom. Dodatnu prednost kod odabira imat će škole koje nemaju stalnog stručnog suradnika psihologa. Popis odabranih škola bit će objavljen do 7. srpnja 2023. na web stranici www.mentalnahigijena.hr, a odabrane škole bit će direktno kontaktirane za dogovor oko provedbe radionica.

< Natrag