Mala škola emocija s Krunom

Upijaj znanje

Zašto su nam potrebne emocije?

Emocije prenose važnu poruku nama, ali i drugima oko nas. Primjerice, tuga ti pomaže prepoznati da si izgubio/la nešto što ti je važno. Izostanak osmjeha i suze koje se često javljaju uz tugu, pomažu ti signalizirati drugima da ti je potrebna podrška.

Zašto su neki ljudi emotivniji od drugih?

Koliko ćeš snažno osjećati emocije nije stvar izbora, već ovisi o tvojim genima, kako je okolina do sada reagirala i kako doživljavaš određenu situaciju. Svi smo barem jednom čuli kako se na nečije emocije reagira sa „Ajme, baš si osjetljiv/a!“ kao da postoji samo jedan ispravan intenzitet u kojem se emocije trebaju doživljavati ili izražavati. Što naravno, nije istina.

Što je to emocionalni rječnik i kako se koristi?

Emocionalni rječnik čine sve riječi koje koristiš za opisivanje toga kako se osjećaš. Ako na pitanje „Kako se osjećaš?“ odgovaraš samo sa „dobro“ ili „loše“, teško će te drugi razumjeti i znati kako ti pomoći. Zbog toga je važno nadograđivati svoj rječnik nazivima za različite emocije – u tome ti mogu pomoći liste emocija i emocionalnih stanja.

Kada neugodni osjećaju mogu postati problem?

Ako traju dulje vrijeme, otežavaju ti svakodnevicu i/ili ih izražavaš na način koji ugrožava tebe ili druge, važno je da potražiš pomoć bliskih osoba i stručnjaka. Ne moraš se sam ili sama nositi s neugodnim osjećajima.

Kako pomoći prijatelju koji proživljava neugodne emocije?

Izbjegavaj komentare poput „nema razloga da se tako osjećaš“ ili „bit će bolje“ i suzdrži se od predlaganja rješenja odmah kada se neugodne emocije pojave, jer time možeš posramiti prijatelja i otežati mu da se povjerava.

Budi uz prijatelja „Vidim da ti je teško. Tu sam za tebe.“, postavljaj otvorena pitanja poput „Kako se osjećaš?“ „O čemu razmišljaš?“, „Kako ti mogu pomoći?“ i podijeli ako te nešto što čuješ rastužilo ili zabrinulo.

Kruna Crnjak, mag. psych., asistentica voditeljice projekta Hrabrog telefona

Ako primijetiš da se teško nosiš sa svojim osjećajima, svakako se obrati roditeljima, svom školskom psihologu ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Ako nisi siguran/sigurna što i kako, tu su uvijek naši stručnjaci iz Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.

< Natrag