Kako zadržati koncentraciju i fokus

Upijaj znanje

Početak školske godine nam se bliži, a to znači da je ponovno vrijeme za učenje i domaće zadaće. Kad se obaveze nagomilaju, ponekad je teško usredotočiti se, pogotovo ako ti se po glavi još uvijek vrte misli o moru, sladoledu i prijateljima. Evo što možeš učiniti kad osjetiš da ti „bježi“ koncentracija:

Udalji se od onoga što te ometa. Svi znamo da na mobitelu uvijek ima zanimljivih sadržaja za gledanje, lajkanje i scrollanje. Zato je preporučljivo ugasiti zvuk na elektroničkim uređajima i maknuti ih izvan vidnog dosega dok učiš. Ako ti je potreban internet za obavljanje školskih zadataka, možeš ugasiti obavijesti s društvenih mreža i tako smanjiti ometanje.

Uredi svoj kutak za učenje. Pronađi mirno mjesto s dovoljno svjetla na kojem se možeš udobno smjestiti i neka to postane tvoj kutak za učenje. Nekim učenicima je lakše koncentrirati se ako uvijek uče na istom mjestu i ako ne koriste to mjesto za druge aktivnosti. Drži svoj kutak što urednijim i osiguraj da su ti sve potrepštine, kao što su markeri, boca vode i udžbenici nadohvat ruke.

Uzmi vremena za predah. Odmor je ključan za uspješno učenje. Kad planiraš vrijeme za učenje, obavezno planiraj i pauze. Možeš pokušati i neku od metoda upravljanja vremenom kao što su Pomodoro ili Flowtime tehnika. Razmisli kako možeš najbolje iskoristiti svoj odmor. Pokušaj protegnuti noge, pogledati kroz prozor ili se poigrati s kućnim ljubimcem. Možda se vratiš učenju još koncentriraniji/ja nego što si bio/la!

Ako ti se čini da se ni uz ove korake nikako ne možeš usredotočiti, savjetovatelji Hrabrog telefona rado će razgovarati s tobom i predložiti ti još metoda.

autorica: Alma Džafić, univ. bacc. psych, volonterka Hrabrog telefona
< Natrag