Kad brige preuzmu kontrolu: Lucija otkriva kako se nositi s anksioznim mislima

Raščisti misli

Zašto se brinemo oko stvari na koje ne možemo utjecati?

Kad znaš što će se iduće dogoditi i kad imaš kontrolu nad tim, to ti daje osjećaj sigurnosti. No postoje brojne situacije za koje ne znaš kako će se odviti i nije uvijek lako prihvatiti da nemaš utjecaj na njih. U toj situaciji gubiš osjećaj sigurnosti i predvidljivosti te se počnu javljati brige vezane uz razne, najčešće negativne i nerealne, ishode te situacije.

Koja je razlika između zabrinutosti i anksioznosti?

Zabrinutost je očekivana u situacijama koje su opasne, nepoznate ili stresne te nam pomaže da se njima prilagodimo, pripremimo se na njih i budemo na većem oprezu.  Ako zabrinutost „preuzme kontrolu“ u smislu da ometa tvoje svakodnevno funkcioniranje, da su misli o opasnostima ponavljajuće i česte, da si napet i nemiran te smatraš da nećeš uspjeti prebroditi tu situaciju – možemo reći da se radi o anksioznosti.

Koje su najčešće vrste i uzroci anksioznosti kod djece u Hrvatskoj?

Djeca i mladi često kažu da im anksioznost potiču visoka očekivanja da moraju biti uspješni u svim područjima života i imati odgovore na sva „važna“ pitanja o budućnosti. Ponekad si ih nameću sami, a često dolaze od strane roditelja i nastavnika te uvriježenih društvenih normi. Najčešće su generalizirana anksioznost (ona koja nije povezana s određenim područjem života, već je prisutna u raznim područjima), kao i ispitna te socijalna anksioznost.

Lucija Dominiković, mag. psych. voditeljica projekata u Društvu za psihološku pomoć

Ako primijetiš da se teško nosiš sa svojim brigama, svakako se obrati roditeljima, svom školskom psihologu ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Ako nisi siguran/sigurna što i kako, tu su uvijek stručnjaci iz Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.

< Natrag