JOMO: Zašto je važno naučiti reći ne?

Upijaj znanje

Strah od propuštanja ili FOMO (engl. fear of missing out) pojam je koji se često spominje, no jesi li ikad čuo/la za JOMO? JOMO je skraćenica za joy of missing out, a odnosi se na zadovoljstvo i mir koji proizlaze iz namjernog propuštanja aktivnosti i dogovora koji inače zvuče zanimljivo, zabavno i uzbudljivo.

Pokušaj se sjetiti: jesi li ikad otišao/la na neko druženje ili party samo zato što su svi bili tamo, ali zapravo ti se nije išlo i na kraju se baš i nisi proveo/la? JOMO promiče ideju da je važnije dati prednost potrebama, osjećajima i željama koje ti se javljaju u ovom trenutku nego onome što drugi rade i očekuju. Na taj način brineš o sebi i daješ si priliku da se usredotočiš na ono u čemu zaista uživaš i što ti je osobno važno.

Ako ti je ponekad teško reći ne, evo što možeš imati na umu:

Ne moraš izmišljati razloge za svoje „ne“. Sasvim je u redu odbiti poziv na druženje jer se osjećaš umorno, neraspoloženo ili želiš raditi nešto drugo.

Pokušaj odgoditi odluku. Ako se premišljaš ili osjećaš pritisak da pristaneš, dogovori se s prijateljima da ćeš odgovoriti na poziv nakon što malo razmisliš i vidiš kako se osjećaš.

Prati koje te aktivnosti vesele, a koje iscrpljuju. U tome ti može pomoći vođenje dnevnika, bilješke na mobitelu ili razgovor s prijateljima.

Postavi granice u korištenju društvenih mreža. Društvene mreže potiču uspoređivanje svog života sa životima drugih, a tako može doći i do FOMO-a.

Planiraj vrijeme za sebe. Samoća ponekad može biti korisna i ispunjavajuća. Pokušaj unaprijed odrediti kad ćeš i koliko provoditi vrijeme sam/a sa sobom.Ako želiš s nekim podijeliti svoje misli, tu su uvijek i savjetovatelji Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.

autorica: Alma Džafić, univ. bacc. psych, volonterka Hrabrog telefona
< Natrag