Influenceri – zašto je važno razmisliti o tome koga pratimo?

Upijaj znanje

Ono što su nekad bili slavni i poznati glumci i pjevači danas su influenceri – barem u svijetu mladih. Kako im i samo ime govori, glavno obilježje influencera je to da pokušavaju utjecati na mišljenja i odluke svojih pratitelja. Imajući to na umu, poprilično je važno dobro razmisliti o tome koga pratimo, a evo i zašto:

Influenceri utječu na našu sliku o sebi. Ljudi imaju prirodnu potrebu uspoređivati se s drugima, što nije samo po sebi loše. Ipak, usporedba može postati problematična ako se uspoređuješ s nerealnom slikom nečijeg izgleda, života i društvenog statusa. Zato uvijek imaj na umu da je ono što vidiš na Instagramu često uljepšano filterima, šminkom i Facetuneom. Također, svi imaju dobre i loše dane, a ono što završi na Instagramu ne mora biti realan prikaz svakodnevice.

Svaki influencer na svojoj platformi promiče neke vrijednosti. Zapitaš li se ikada jesu li te vrijednosti u skladu s tvojima? Postoje influenceri koji koriste svoj utjecaj kako bi educirali svoje pratitelje o važnim društvenim pitanjima, npr. zaštiti okoliša i dječjim pravima. Nama su baš takvi najdraži, a nadamo se da im i ti daješ šansu!

Influenceri mogu djelovati kao uzori. Ako svaki dan gledaš nečiji sadržaj i diviš se nečijem načinu života, očekivano je da ponekad poželiš biti kao ta osoba. No, važno je zastati i razmisliti težiš li tome da budeš sličan/na nekome zato što misliš da će ti to donijeti zadovoljstvo i ispunjenost ili zato što misliš da ćeš tako steći popularnost, novac i druge stvari koje te vjerojatno neće dugoročno ispuniti.

Ako te ponekad zbunjuje more influencera i njihovih poruka, nisi sam/a! Savjetovatelji Hrabrog telefona rado će razgovarati s tobom.

autorica: Alma Džafić, univ. bacc. psych, volonterka Hrabrog telefona

< Natrag