Što sve trebaš znati prije prvog posjeta psihoterapeutu

Raščisti misli

Kada djeca naiđu na probleme i žele razgovarati sa stručnom osobom, u tu odluku važno je uključiti roditelje i druge odrasle osobe koje o njima brinu kako bi im pomogle pronaći mjesto i stručnu osobu za pomoć. Informacije o tome s kim mogu razgovarati o problemu koji ih muči mogu dobiti i od svoje doktorice, školskog psihologa ili pedagoga. Postoje i linije pomoći za djecu poput Hrabrog telefona na koji djeca mogu nazvati i informirati se o problemu koji ih muči.

Svaka obitelj i svi ljudi imaju neke probleme i stvari s kojima ponekad teško izlaze na kraj i dožive trenutke u životu kada trebaju pomoć drugih pa tako i stručnjaka. Traženje pomoći nije znak slabosti već znak zrelosti i brige za sebe kada nam je teško. Možeš razgovarati sa odraslima kojima vjeruješ o njihovim iskustvima kada su potražili pomoć stručnjaka.

Mnogi osjećaju zabrinutost ili tjeskobu radi odlaska stručnjaku i to je normalno  kada  je to prvo iskustvo i kada osobu (još) ne poznajemo. Prisjeti se sličnih iskustava kada ti je bilo nelagodno (npr. kada si vadio krv ili si krenula na novu slobodnu aktivnost) i što ti je tada pomagalo. U redu je uzeti si vrijeme i postepeno govoriti o sebi i onome što ti je teško dok se upoznaješ sa stručnjakom. Možeš odlučiti koje stvari o sebi želiš i možeš  podijeliti osobito u početku i naglasiti ako imaš neki problem o kojem ti je još prerano govoriti. Imaš pravo i ti pitati stručnjaka stvari koje te zanimaju o poslu koji obavlja, o tome kako izgleda podrška i terapija ili druga pitanja koja te zanimaju. Ponekad se dogodi, unatoč dobrim preporukama koje smo dobili, da ne „kliknemo“ sa stručnjakom, ne uspijemo uspostaviti odnos povjerenja i prepustiti se u zajednički rad. U tim situacijama je važno ne odustati od stručne podrške, osobito  ne s porukom da nam nema pomoći. Slično kao i u drugim životnim situacijama, ponekad je važno pokucati na više vrata prije nego nađemo osobu koja me razumije i s kojom mogu otvoreno razgovarati.

Ivana Ćosić Pregrad, klinička psihiologinja, Psihološki centar za djecu i obitelj Brigojedac

Ako poželiš razgovarati sa stručnjakom, svakako se obrati roditeljima, svom školskom psihologu ili nekoj drugoj odrasloj osobi u koju imaš povjerenja. Ako nisi siguran/sigurna što i kako, tu su uvijek stručnjaci iz Hrabrog telefona koji će te rado saslušati.

< Natrag